Brandsskyddsregler
Viktig information om brandsäkerheten i fastigheten
Brandsäkerhet gällande laddning av elcykel och elsparkcykel
Så laddar du elcykeln säkert.pdf
Brandskyddsregler
Skydda dig och dina grannar mot brand och olyckor
Balkonger/Uteplatser
Det är förbjudet att grilla på balkongen!
Dvs på balkongen är det förbjudet att använda kol- eller gasolgrill. Att grilla på en balkong eller direkt under en annan balkong är direkt livsfarligt. Förutom att man kan orsaka en brand kan man också drabbas av kolmonoxidförgiftning.
Vid grillning går det bra att använda föreningens gemensamma kolgrill ute på gården. Grillen ska placeras en bra bit ut från husfasad eller annat brännbart material. Se också till att röken inte hamnar hos dina grannar.
Barnvagnar
Barnvagnar och barnvagnsinsatser får inte ställas/parkeras i entréer eller trapphus utanför lägenheten, utan skall förvaras i cykel-/barnvagnsförråden eller i lägenhet. Barnvagnar och barnvagnsinsatser innehåller kemikalier som snabbt orsakar kraftig rökutveckling med giftiga gaser vid brand. De försvårar också utrymning. se länk:
Blinkande lysrör är en vanlig anledning till brand. Om du upptäcker blinkande lysrör så gör en felanmälan.
Brandvarnare
Brandvarnare skall finnas i varje lägenhet. Brandvarnaren ska framför allt skydda oss när vi sover. Den reagerar på den livsfarliga röken och varnar dig i ett tidigt skede. Du ansvarar själv för kontrollen som bör ske en gång per kvartal och varje gång du varit bortrest. Testar gör du genom att trycka på testknappen.
Brandfarliga varor
Ingen brandfarlig vara får förvaras i vindsförråden.
Varje lägenhet får ha:
Sprayburkar, gasolflaskor av högst 5 liters storlek, brandfarlig vätska i behållare av högst 10 liters storlek. På balkongen får förvaras gasolflaskor i högst P11 storlek (26 liter) och brandfarlig vätska i 25 liters storlek, gärna i ett skåp. Exempel på brandfarliga varor: gasol, acetylen, fotogen, bensin, lacknafta, förtunning, spolarvätska och tändvätska.
Cyklar
Cyklar är, om de är felplacerade, ett allvarligt hinder för utryckningspersonal och de försvårar utrymning. De får endast ställas/parkeras i cykelställ utanför fastigheten, i cykelrummet eller i ditt förråd. De får ej ställas i trapphusen.
Dörrar
Se till att hålla dörrar till källare stängda/låsta så minskar också risken för anlagda bränder. Dessa är också till för att förhindra rök att tränga ut i trapphus om en brand uppstår i något förråd.
Vindsförråd
Ingen brandfarlig vara får förvaras i vindsförråden. Exempel på brandfarliga varor: gasol, acetylen, fotogen, bensin, lacknafta, förtunning, spolarvätska och tändvätska.
Returpapper och grovsopor såsom kartonger, reklam, möbler och liknande får inte placeras i trapphus utan skall lämnas på återvinningsstationer alt. återvinningscentraler.
Tobaksrökning är förbjuden i fastighetens allmänna utrymmen inkluderat även balkongerna på resp. våningsplan.
Trapphus, entré samt gångar i källarutrymmen är utrymningsvägar och får inte blockeras, eller användas som uppställningsplats. Trapphuset ska vara fritt från saker så att du lätt kan ta dig ut om det brinner i din lägenhet. Ambulans och räddningstjänst behöver också lätt komma fram för att hjälpa vid sjukdom eller brand.
Stoppa branden genom att hålla trapphuset fritt från till exempel tidningar, kartonger och barnvagnar. Det är en enkel åtgärd för att undvika att någon eller något startar en brand i trapphuset som sprider sig snabbt och bildar giftig rök.
Utrymningsdörrar/Entrédörrar får aldrig blockeras.
Öppen eld får aldrig förekomma i allmänna utrymmen eller på balkonger.
Särskilda riskområden och riskbeteenden
Styrelsen vill särskilt informera om följande speciella riskområden och riskbeteenden:
1) Ingenting får förvaras eller placeras i allmänna utrymmen som trapphus, våningsplan och vindsgångar.
Varför? Uppställt gods utgör en ökad brandrisk och kan försvåra eller omöjliggöra en säker utrymning och en effektiv räddningsinsats. Det finns otaliga exempel i samhället där personer till synes oförklarligt har startat bränder i portgångar och i trapphus. Det som inte finns i trapphusen går inte heller att tända på. Är trapphuset blockerat av saker, transportmedel osv. kan även ambulanspersonal med bår ha svårt att komma förbi i ett akutläge då någon är allvarligt skadad eller sjuk.
2) Det är absolut förbjudet att grilla på balkongen, dvs använda kol- eller gasolgrillar på balkongerna.
Varför? Brinnande/glödande kol eller höga lågor utgör en betydande brandrisk men kan också sota ner hos dina grannar.
Agera rätt när olyckan är framme
Ungefär tre minuter tar det för en brand att växa sig stor och sätta en hel lägenhet i brand. Det finns så klart faktorer som påverkar om branden begränsas eller växer sig större snabbare. Tre minuter är ingen lång tid och bor du inte nära en brandstation kan du säkert räkna ut att det tar en stund för räddningstjänsten att nå fram.
Ett bra brandskydd i ditt hem är oerhört viktigt.
Rekommendation: Minst en brandvarnare, en 6 kg pulversläckare, brandfilt 120x180cm
Du ska inte vara rädd för en risk men du ska vara medveten om att den finns. Tändstickor i fel händer och ljus som står i, till exempel, en träljusstake är en risk. En spis som det ligger tidningar på eller som lämnas obevakad är en risk. En person som röker kan i sig vara en risk om personen somnar ifrån sin cigarett/pipa.
Att sätta på tvättmaskin, torktumlare eller diskmaskin när du sover eller är borta är en risk. Sen finns det så klart risker som vi inte helt själva kan skydda oss mot och det kan vara elfel och anlagda bränder. Det finns åtgärder för att minska risken men inte helt undvika den.
Vanligaste brandorsaken i flerbostadshus är spisen, där glömska, slarv eller oordning har startat en brand. Även diskmaskin, tvättmaskin är relativt vanliga där elfel står för en del bränder. Dessa bör aldrig vara igång när du inte är hemma eller när du sover.
Om det ändå börjar brinna:
En brand växer fort. I början när den är liten kan du försöka släcka själv. Om du inte kan släcka försök att stänga in branden (stäng dörren). Ta dig ut och larma 112.
Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Håll din ytterdörr stängd och larma 112.